Kılcal Damar Tedavisi
Pürüzsüz ve lekesiz bir cilt güzelliğin vazgeçilmez şartlarından biridir. Ancak çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ince kılcal damarlar estetik açıdan kişiyi rahatsız edebilmektedir. Yüzde kızarıklık ve leke görünümüne neden olan kılcal damarlar kişiyi psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkileyebilmektedir. Yüzde kılcal damar tedavisi ile bu görüntüden kurtulmak mümkündür.
Yüzde Kılcal Damar Belirginleşmesi Neden Olur?
Kılcal damarlarımız; cildimiz ve tüm hücrelerimizin beslenmesine yardımcı olmaktadır. Genellikle cilt altında bulunan ve gözle görülmeyen bu damarlar çeşitli sebeplerle cilt yüzeyinde görünür hale gelebilmektedir. Sıklıkla ayak ve bacaklarda görülen kılcal damarlar yüzde de görülebilmektedir.
Kılcal damarların görünür hale gelmesinin başlıca nedenleri şunlardır:
-
Hassa ve ince yapılı cilt,
-
Yaşlanma,
-
Aşırı kilo,
-
Tansiyon hastalıkları,
-
Çeşitli cilt hastalıkları (akne rozaseahastalığı vb.)
-
Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma,
-
Genetik faktörler,
-
Uzun süreli kortizonlu krem kullanımı,
-
Hormonlar ve hormonları etkileyen hap kullanımı (doğum kontrol hapı vb.),
-
Hematolojik problemler,
-
Radyasyona maruz kalma,
-
Bazı ameliyatlar (burun ameliyatı vb.) yüzde kılcal damarların oluşumunda etkili olabilmektedir.
Kılcal Damar Çatlaması Kendiliğinden Geçer Mi?
Bazı kılcal damarlar zamanla kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bazıları kendiliğinden geçmediği için profesyonel tedavigerekebilmektedir.
Yüzde Kılcal Damar Çatlamasına Ne İyi Gelir?
Hafif düzeyde olan ya da kendiliğinden geçebilen kılcal damarlar için evde kullanılan maske, krem, doğal karışımlar işe yarayabilmektedir. Ancak bunun dışında kendiliğinden geçmeyen kılcal damarlar için farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kılcal damar tedavisi yöntemlerinden en başarılı sonuçlar lazer ve ışık tedavisi ile alınabilmektedir.
Yüzde iz bırakmayan ve etkili sonuçlar veren lazer tedavisinde;
-
Kişinin yüzdeki problemi alanı belirlenir.
-
Bu alana lazer ışınları gönderilir.
-
Işınlar kanda bulunan oksihemoglobin hedef alır.
-
Isı ile birlikte hasara uğrayan kılcal damarlar zamanla kaybolur.
Oksihemoglobin miktarı kalın damarlarda daha fazla olduğu için ince damarlara göre kılcal damara tedavisi daha hızlı sonuç verebilmektedir. Rozasea veya yüzde kızarıklık olan kişilerde de uygulanarak başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Bir uzman tarafından yapılması gereken bu uygulamada yüzde herhangi bir iz kalmadan kılcal damar problemi çözülebilmektedir.
Kılcal damar tedavisi kaç seans?
Tedavi süresi ve seans sayısı kişiye, damarın yapısına ve olduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Yüzde kılcal damar tedavisiortalama 3-4 seans sürer. Yaklaşık bir ay arayla tekrarlanan seanslarda 3. Seans itibariyle sonuç gözlemlenmeye başlamaktadır. Burun üstü kılcal damar tedavisinde bu süre daha uzun olabilmektedir.
Kılcal damar problemi tekrarlanabilir bir hastalıktır. Bu nedenle belirli aralıklar ile kontrol ve tedavi gerekebilir. Uzmanın gerekli analizleri yaptıktan sonra hazırlayacağı tedavi planı ile başarılı ve daha kalıcı sonuçlar alınabilmektedir.
Yüzde Kılcal Damar Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Güvenilir bir yöntem olan lazerle kılcal damar tedavisi;
-
Kanama bozukluğu olan kişilere,
-
Epilepsi hastalarına,
-
Gebelere,
-
Kalp pili taşıyan kişilere uygulanmaz.
Bununla birlikte kılcal damara tedavisi için kronik rahatsızlığı olan kişilerin de doktorunun tavsiyesi ile uygulama yaptırması sağlık açısından önemlidir.
Yüzde Kılcal Damar Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
İşlem yapılan bölgede kızarıklık, kabarma ve kabuklanma gibi etkiler görülebilmektedir. Ancak bu belirtiler birkaç gün içerisinde ortadan kaybolur.
Kılcal damar çatlaması nasıl oluşur?
Kılcal damarlar cilt içinde yaygın bir şekilde bulunur. Fizyolojik olarak sıcakta genleşir ve belirgin olabilir. Soğukta ise belirsizleşir. Genellikle güneş ışığına uzun süre maruz kalınması ve genetiğe bağlı olarak kılcal damar çeperi bozulabilir ve kılcal damar cidarı kas yapısı bozulur. Bu durum aynı varislerde olduğu gibi kılcal damarların içinin kanla dolmasına ve cilt yüzeyinden görünür hale gelmesine sebep olur. Bu görünüme kılcal damar çatlaması ismi verilir ve ciltte kırmızı renkte örümcek ağı gibi kötü bir görünüme sebep olur. En sık yüzde yanaklarda ve burun kanatlarında, vücutta ise bacaklarda görülür.
Kılcal damar çatlaması nasıl tedavi edilir?
Kliniğimizde Cynosure Elite MPX lazer cihazı kılcal damar tedavisi yapılmaktadır. Alex + Nd yag lazer ile iki dalga boyunun aynı anda uygulanması tedavinin etkinliğini artırmaktadır. Lazer cihazının kılcal damar için özel dizayn edilmiş 3 mm başlığıyla yüz bölgesi, 5 mm başlığıyla da bacak bölgesindeki kılcal damar çatlamaları tedavi edilebilir.
Kılcal damar çatlamasına lazer nasıl etki eder?
Lazer ışını ile cilt içindeki kılcal damarlar ani termal etki ile kapanır. Büyük kılcal damarlarda ise damar bütünlüğü bozularak kan akımı engellenir. Vücut tarafından bütünlüğü bozulmuş damar yapıları temizlenerek vücuttan atılır.
Kaç seans uygulanır?
2-3 hafta ara ile 2-4 seans uygulanması yeterlidir.
İyileşme süreci nasıldır?
Uygulama bölgesinde erken dönemde hafif bir şişlik ve kızarıklık olur. Genellikle herhangi bir reaksiyon olmadan iyileşir. Bazen birkaç gün sürecek küçük kabuklanmalar olabilir.
Lazer uygulaması sonrası kılcal damar çatlamaları ne zaman yok olur?
Lazer uygulaması sonrası ince kılcal damar çatlamaları hemen yok olabilir. Daha kalın kılcal damar çatlamalarında ise o bölge rengi koyulaşır ve birkaç hafta içinde renk açılarak kaybolur.
Lazer başka vasküler lezyonların tedavisinde etkili midir?
Lazer ile porto şarabı lekesi gibi kapiller malformasyonlar ve yüzeyel hemanjiomlar gibi vasküler anomaliler tedavi edilebilir.