top of page

Akne

Akne nedir?
Yüz, boyun, sırt ve gövdede yer alan, yağ bezlerinin aktivitesinden kaynaklanan, ciltten

  1. kabarık olarak görülen, zaman zaman içi iltihaplı olabilen sivilcelerdir. Ergenlik döneminde en

sık görülen dermatolojik hastalıktır. 12-18 yaşları arasındaki bireylerin yaklaşık
%40’ında görülür.
Aknenin oluşmasına neler neden olur?
Oluşumunda bir çok faktör rol oynar. Genetik olarak yatkın kişilerde yağ salgısının deri dışına atıldığı kıl-yağ bezi kanalında kalınlaşma ve buradaki hücrelerin yapışkanlığından dolayı kanalın tıkanmaya meyilli olması önemli bir faktördür. Diğer faktörler ergenlik döneminde artan yağ salgısının ( sebum) bu kanalda birikerek komedon adı verilen siyah ya da beyaz noktaları oluşturur.masıdır. Gözeneklerin tıkanmasında genetik faktörler kadar fiziksel faktörler de rol oynar. Fiziksel faktörler arasında sürülen yağlı kremler, sıcak hava, terleme artışı, makyaj ve uygun cilt temizleyicilerin kullanılmaması sayılabilir. Akneye yol açan diğer sebepler arasında ise; bu tıkanan gözeneklerdeki sebuma bakterilerin yerleşmesi ve burada bir yangıya
yani inflamasyona neden olması gelir. Bu şekilde oluşan aknede cildimizde kızarıklık ve iltihaplanmış sivilceler görülebilir.
 
Aknenin nedeni karaciğer bozukluğu mudur?
Akne ile karaciğer bozukluğu arasında bir ilişki bulunmamaktadır ve bu iki hastalık
arasında kurulan sıkı
bağ tamamen bir hurafeden ibarettir.
Aknede genetik bir yatkınlık var mıdır?
Ailesinde şiddetli akne sorunu olan bireylerde akne daha yoğun görülebildiği gibi hiç akne görülmeyebilir. Fakat yine de genetik bir yatkınlık söz konusudur.
Diyet ile akne arasında bir ilişki var mıdır?
Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda akne ile yediğimiz gıdalar arasında direk bir bağlantı bulunamamıştır. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalarda yüksek glisemik indeksi olangıdalarla (Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerinin hızla yükselmesine ve bunun
sonucunda da pankreasın depolanmış insülininin hızla kana verilmesine ve kandaki insülin miktarının hızla yükseltmesine sebep olur) aknenin tetiklendiği belirtilmektedir. Bu yüzden bu
tür gıdaların aşırı miktarda alınması ve tek yönlü olarak kullanılması önerilmemektedir. Yüksek
glisemik indeksi olan gıdalar; patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz (olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi ve mısır gevreğidir. Bunun dışında bazı hastalar çekirdek, yağda kızartma, çikolata gibi yağlı, kalori değeri yüksek ve hemen kana
karışan gıdalardan sonra akne şiddetinde bir artma tariflemektedir, bu hastaların akne şikayetini arttırdığını düşündüğü bu tip gıdalardan uzak kalmasında fayda vardır.

Adet düzensizliği ile akne arasında bir bağlantı var mı?
Eğer bayan hastada akne ergenlik döneminde olmadığı halde ileri yaşta başlıyorsa, beraberinde adet düzensizliği, kilo vermede zorlanma, çene, karın, sırt ve meme başı çevresinde aşırı kıllanma şikayetlerinden bir veya birkaçı varsa hormon bozukluğu açısından
değerlendirilmesi gerekir. Bu hastalarda özellikle yumurtalık kisti, yani polikistik over hastalığından şüphelenilir. Bu hastalıkta sivilce şikayeti oldukça dirençlidir ve tedavisi erkeklerde kullanılan akne tedavisinden oldukça farklıdır. Genel olarak unutulmaması gerekense adet dönemlerinde çoğu bayanda akne şikayetinin artabileceğidir, bu hormonların neden
olduğu doğal bir süreç olup bir hastalık belirtisi değildir. Ayrıca gebelikte de hormonların etkisiyle akne şiddetlenebilmektedir.
Akneyi sıkmak önerilir mi?
Hayır, kesinlikle akneyi sıkmak, oynamak önerilmez. Bazı akne tiplerinde ancak doktor gözetiminde akne lezyonları boşaltılabilir. Kurcalanan aknede iltihap yayılabilir, kızarıklık artabileceği gibi, iz kalma riski de artar.
Akne nasıl tedavi edilir?
Akne gibi çok yaygın görülen bir hastalıkta bir çok tedavi alternatifi mevcuttur. Hafif
aknelerde sadece yıkama ürünleri ve kremler yeterli olabilirken orta-ağır aknede ve hormonal
aknede ağızdan hap kullanımı gerekir. Bu haplar arasında en çok kullanılanlar antibiyotikler, A
vitamini türevi ilaçlar ve doğum kontrol ilaçlarıdır, fakat bunlar doktor gözetiminde ve
kontrolünde uygulanmalıdır. Bunun dışında lazer, kimyasal cilt soyma (peeling), deri içine
iğneyle ilaç verilmesi de kullanılan yöntemler arasındadır. Unutulmaması gereken her hasta
birbirinden farklıdır ve her hastanın tedavisi ayrıdır.

Yazarın fotoğrafıBora Aktaş

Estetikte Yenilik: Göknur Tarım'ın Lazer Uygulamalarıyla Tanışın

Güncelleme tarihi: 11 Şub

Uz. Dr. Göknur Tarım'ın kliniğinde uyguladığı lazer tedavileri, estetik dünyanızda


yeni bir sayfa açıyor. Bu yazıda, lazer uygulamalarının cilt bakımında ve estetikte nasıl bir fark yarattığını öğrenebilir ve bu alandaki son gelişmeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
BBL
BBL yani broadband light geniş bant ışığı kontrollü bir şekilde yüksek yoğunluktaki ışık frekansı ile cilde ısı gönderilir. Bu teknoloji kırmızılık, leke ,pürüzlü cilt dokusu, derin kırışıklıklar , güneş lekeleri ve küçük yüzeysel damarlar gibi kozmetik sorunların tedavisinde etkili yeni nesil bir lazerdir .
BBL terapi dermatolojik uygulamalar için FDA onaylıdır.Güneş lekelerini ortadan kaldırmak, kırışıklık ve kılcal damar görünümünü azaltmak ,sivilce kaynaklı yara izlerini onarmak ve bunun gibi cilt hasarlarını onarmak amaclı uzun süredir kullanılmaktadır. Forever young BBL , cilt hücrelerini stimule ederek kollajen ve elastin üretimini tetikler, böylelikle güneş hasarı ,yaşlanma lekeleri ve bunun gibi hasarların görünümü azalır.
Ancak herkesin cilt yapısı ve durumu farklı olduğuiçin mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekmektedir. Tedavi öncesinde cildin değerlendirilmesi sonrasında size en uygun tedavi planlanacaktır.
BBL nasıl etki eder? BBL ,cilde geniş bir ışık spektrumu gönderir.Bu ışık melanin veya kırmızı kan hücreleri gibi belirli hedeflere gider.Bu sayede pigment lekeleri , damar lekeleri ve belirli cilt sorunlarına etki eder
Cilt yenilenmesini Sağlama cildin üst katmanlarına enerji verilip bu tabakada bulunan hücrelerin yeniden yapılandırılmasını ve dokunun gençleşmesini sağlamaya yardımcı olur.Kolojen ve elastin yapımı artar.Bu da cilt sıklığını esnekliğini sağlar.Bu şekilde cildiniz daha genç,sıkı ve canlı görünüme ulaşır.
Akne Tedavisi BBL akne tedavisin de de kullanılabilmektedir .Kullanılan başlıklardan bir tanesi özel olarak geliştirilmiş ve akne oluşumuna neden olan bakterileri azaltmaya neden olmaktadır.
Roza Tedavisi BBL akne tedavisnde olduğu gibi özel filtreleri sayesinde Roza tedavisin de de kullanılabilmektedir. Bu başlık roza nedenlerinden biri olan derideki domedikos paraziti sayısını azaltır, gelişmiş kırmızı yüz görünümünü azaltır. Kılcal damar tedavisinde oldukça başarılı olan BBL ile roza nükslerininde oldukça azaldığını görmekteyiz.
Cit tonu eşitsizlikleri BBL cilt tonu eşitlemede kırmızı lekeler ve diğerlekelerin tedavisi için kullanılır.
BBL Hangi Bölgelere Yapılır?
BBL genellikle vücudun çeşitli bölgelerinde uygulanabilir.Tedavini uygulandığı bölgeler kişinin ihtiyaçları ve cilt sorunlarına bağlı olarak değişebilir
Yüz cilt gençleştirme , lekeler, kılcal damarlar, akne, akne izleri, roza
Eller ellerdeki yaşlılık lekeleri, güneş hasarı,ve ince cizgiler
Sırt ve göğüs akne izleri cilt tonu düzensizlikleri, güneş hasarına bağlı lekeler


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page