top of page

Akne

Akne nedir?
Yüz, boyun, sırt ve gövdede yer alan, yağ bezlerinin aktivitesinden kaynaklanan, ciltten

  1. kabarık olarak görülen, zaman zaman içi iltihaplı olabilen sivilcelerdir. Ergenlik döneminde en

sık görülen dermatolojik hastalıktır. 12-18 yaşları arasındaki bireylerin yaklaşık
%40’ında görülür.
Aknenin oluşmasına neler neden olur?
Oluşumunda bir çok faktör rol oynar. Genetik olarak yatkın kişilerde yağ salgısının deri dışına atıldığı kıl-yağ bezi kanalında kalınlaşma ve buradaki hücrelerin yapışkanlığından dolayı kanalın tıkanmaya meyilli olması önemli bir faktördür. Diğer faktörler ergenlik döneminde artan yağ salgısının ( sebum) bu kanalda birikerek komedon adı verilen siyah ya da beyaz noktaları oluşturur.masıdır. Gözeneklerin tıkanmasında genetik faktörler kadar fiziksel faktörler de rol oynar. Fiziksel faktörler arasında sürülen yağlı kremler, sıcak hava, terleme artışı, makyaj ve uygun cilt temizleyicilerin kullanılmaması sayılabilir. Akneye yol açan diğer sebepler arasında ise; bu tıkanan gözeneklerdeki sebuma bakterilerin yerleşmesi ve burada bir yangıya
yani inflamasyona neden olması gelir. Bu şekilde oluşan aknede cildimizde kızarıklık ve iltihaplanmış sivilceler görülebilir.
 
Aknenin nedeni karaciğer bozukluğu mudur?
Akne ile karaciğer bozukluğu arasında bir ilişki bulunmamaktadır ve bu iki hastalık
arasında kurulan sıkı
bağ tamamen bir hurafeden ibarettir.
Aknede genetik bir yatkınlık var mıdır?
Ailesinde şiddetli akne sorunu olan bireylerde akne daha yoğun görülebildiği gibi hiç akne görülmeyebilir. Fakat yine de genetik bir yatkınlık söz konusudur.
Diyet ile akne arasında bir ilişki var mıdır?
Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda akne ile yediğimiz gıdalar arasında direk bir bağlantı bulunamamıştır. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalarda yüksek glisemik indeksi olangıdalarla (Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerinin hızla yükselmesine ve bunun
sonucunda da pankreasın depolanmış insülininin hızla kana verilmesine ve kandaki insülin miktarının hızla yükseltmesine sebep olur) aknenin tetiklendiği belirtilmektedir. Bu yüzden bu
tür gıdaların aşırı miktarda alınması ve tek yönlü olarak kullanılması önerilmemektedir. Yüksek
glisemik indeksi olan gıdalar; patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz (olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi ve mısır gevreğidir. Bunun dışında bazı hastalar çekirdek, yağda kızartma, çikolata gibi yağlı, kalori değeri yüksek ve hemen kana
karışan gıdalardan sonra akne şiddetinde bir artma tariflemektedir, bu hastaların akne şikayetini arttırdığını düşündüğü bu tip gıdalardan uzak kalmasında fayda vardır.

Adet düzensizliği ile akne arasında bir bağlantı var mı?
Eğer bayan hastada akne ergenlik döneminde olmadığı halde ileri yaşta başlıyorsa, beraberinde adet düzensizliği, kilo vermede zorlanma, çene, karın, sırt ve meme başı çevresinde aşırı kıllanma şikayetlerinden bir veya birkaçı varsa hormon bozukluğu açısından
değerlendirilmesi gerekir. Bu hastalarda özellikle yumurtalık kisti, yani polikistik over hastalığından şüphelenilir. Bu hastalıkta sivilce şikayeti oldukça dirençlidir ve tedavisi erkeklerde kullanılan akne tedavisinden oldukça farklıdır. Genel olarak unutulmaması gerekense adet dönemlerinde çoğu bayanda akne şikayetinin artabileceğidir, bu hormonların neden
olduğu doğal bir süreç olup bir hastalık belirtisi değildir. Ayrıca gebelikte de hormonların etkisiyle akne şiddetlenebilmektedir.
Akneyi sıkmak önerilir mi?
Hayır, kesinlikle akneyi sıkmak, oynamak önerilmez. Bazı akne tiplerinde ancak doktor gözetiminde akne lezyonları boşaltılabilir. Kurcalanan aknede iltihap yayılabilir, kızarıklık artabileceği gibi, iz kalma riski de artar.
Akne nasıl tedavi edilir?
Akne gibi çok yaygın görülen bir hastalıkta bir çok tedavi alternatifi mevcuttur. Hafif
aknelerde sadece yıkama ürünleri ve kremler yeterli olabilirken orta-ağır aknede ve hormonal
aknede ağızdan hap kullanımı gerekir. Bu haplar arasında en çok kullanılanlar antibiyotikler, A
vitamini türevi ilaçlar ve doğum kontrol ilaçlarıdır, fakat bunlar doktor gözetiminde ve
kontrolünde uygulanmalıdır. Bunun dışında lazer, kimyasal cilt soyma (peeling), deri içine
iğneyle ilaç verilmesi de kullanılan yöntemler arasındadır. Unutulmaması gereken her hasta
birbirinden farklıdır ve her hastanın tedavisi ayrıdır.

Yazarın fotoğrafıtgknur

Leke Tedavisi hakkında Merak Edilenleri Aydınlatıyoruz!


Cilt lekeleri artık kadınlarda olduğ gibi erkelerde de görülmektedir.


CİLT LEKELERİ NEDEN OLUŞUR?

Cilde rengini veren melanin pigmentinin bir bölgede yoğunlaşması cilt lekelerine neden olur. Bu yoğunlaşma güneşe bağlı olabileceği gibi altta yatan herhangi bir hastalıktan da kaynaklanabilir.

Bazen dermatolojik bir cilt rahatsızlığı sonucu leke kalabilir ya da hormonların düzensiz çalışması buna katkıda bulunur. Bazende dermatoloji uzmanı olmayan kişiler tarafından deriye uygulaman kozmetik işlemler sonrasında leke gözlenebilir.


LEKE TEDAVİSİNDE HANGİ YÖNTEMLER UYGULANABİLİR?

Cilt lekesi tedavisi birçok nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Cilt lekelerinin altında yatan bir sağlık durumu da varsa , dermatoloji uzmanınız bu durum için en iyi tedaviyi size önerecektir. Altta yatan nedeni çözmek sıklıkla ilişkili olan tüm cilt problemlerini de düzeltecektir.

Tedavi secenekleri araında lazerler , kimyasal peelingler , altıniğne radyofrekans, mezoterapilar ve topikal kremler yeralmaktadır.

SİVİLCE LEKESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Akne derinin kronik bir hastalığıdır.Genellikle ergenlik döneminde başlar.Akne tedavisinde sivilcelerin iyileşmesi sonrasında oluşabilecek izlerin engellenmesi amaçlanır.Bu tedavi hastalığın şiddeti , tutulum alanına , hastanın yaşına ve hastanın tedavi tercihine göre değişir. Topikal tedaviler sistemik tedaviler , peelingler ,lazer /ışık tedavileri altıniğneradyofrekans ve mezoterapi tedaviler de tercih edilir.


LEKE TEDAVİSİNDE YAŞ SINIRI VARMIDIR?

Leke problemi genellikle 18 yaş üstünde görülmektedir. Özellikle akneye bağlı lekelerde lazer uygulamaları ergen yaş grubunda da yapılmaktadır.


LEKE TEDAVİSİ SADECE KIŞIN MI YAPILIR?

Cilt lekeleri denilince akla öncelikle güneş lekeleri gelmektedir. Ayrıca bronzlaşmak amcıyla solaryuma girmek , gebelik, doğum kontrol hapı gibi hormonal ilaçlar kullanmak ,yanık sonrası yada bazı cilt hastalıkları sonrasıda lekeler oluşabilmektedir.Kış mevsimi bu lekelerin tedavisi için en uygun dönem olarak görülyor. Bizler kliniğimizde yaz döneminde hastamızın ihtiyacına göre farklı tedavi yöntemleri uygulamaktayız.


17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page